En lektion i Wagashi!

Dag 79,

G'dag på er alla! Här är man vinterledig och njuter av en riktig söndag; iförd pösiga långkalsonger och en sliten t-shirt, för att det är det närmaste jag kommer en pyjamas :P Har länge sett fram emot den här söndagen som varit inplanerad sedan ett par veckor tillbaka. Idag ska jag nämligen inte göra någonting alls och heller knappt gå utanför dörren - vare sig till huset eller ens mitt rum!
Istället har jag sett till att sova ut ordentligt samt spenderat 2/3 delar av mina än så länge 5 vakna timmar under min varma kotatsu :3 Faaast jag tullar lite på det här med "inte göra någonting alls", för på förmiddagen ställde jag mig och diskade en massa eftersom Chiara har sin pojkvän på besök - och jag är den typen av person som kan skämmas lite för att det ser ostädat ut. Just nu håller jag dessutom på att spontantvätta sängkläder (bra väder utomhus = bra tillfälle för att hänga tvätt) och om en timme tänker jag ge mig iväg på en löprunda - eftersom det nu är så pass behagligt i luften och det dessutom slår mig att jag inte kommer att kunna springa någonting de närmaste, fullsatta dagarna...

Men om man bortser från detta så har jag en riktig slappardag idag! :P Och det är ju inte vidare jobbigt att hänga tvätt eller diska undan köksredskap. Dessutom planerar jag att stoppa i mig en del sötsaker senare - ska ta en uppfriskande promenad till ett närliggande bageri för att köpa på mig sötbröd som ser spännande och gott ut :) Kvällen kommer således att erbjuda godsaker som serveras till lugn och ro, när jag nu inte behöver tänka på att ta mig upp klockan 6 om vardagarna.

Wagashi 1

Men det är faktiskt inte min söndag som det här inlägget ska handla om utan istället torsdagen! För då var jag ju ute på skolaktivitet och skulle få lära mig hur man gör "wagashi ": japanska bakverk som är söta i såväl smak som utseende då det också handlar om att tillverka någonting som ser vackert ut!

Wagashi 3]( ![Wagashi 2

Det första vi fick göra på plats i det här... ja, bageributiken eller vad jag nu ska kalla det för (sjukt vackert och mysigt iaf!), var att noggrant tvätta händerna i iskallt vatten utomhus X) Och det förstår jag ju att de vill att man är ren när det ska arbetas med sötsaker som man formar med händerna, även om vi nu skulle äta allting själva! Det hade bara inte skadat med ett värmeelement här ;P

Wagashi 4

Wagashi 5

Killen som kunde sina grejer! Först fick vi se honom tillverka de godsaker som vi sedan skulle försöka oss på själva och det rörde sig om två olika bakverk, vars namn jag dessvärre inte kommer ihåg men de var i vare fall blomsterrelaterade.

Det var många steg att följa och man lyckades förstås inte komma ihåg precis allting när han väl var färdig, men vi fick givetvis också saker och ting upprepade för oss när det syntes att vi tappat minnet inför hur nästa steg i processen såg ut ^^

Wagashi 6

Här har jag färdigställt en sådan där rund, rosafärgad massa med "mochi" (en deg av ett slags klibbigt ris) som först har rullats fin, sedan fått lite vitfärgad mochi inbakat i sig, plattats till ordentligt och slutligen gjorts till ett runt paket - vars insida håller en sötad azuki-bönpasta!

Wagashi 7

Ytterligare ett par steg senare har jag lyckats forma ett hål i mochin och dragit upp väggarna runtomkring i ett försök att skapa en slags blomma. Inuti planteras gulfärgad mochi som har pressats genom ett väldigt tunt nät, för att få den där looken av blomsterfrön eller pollen på insidan av sig :)

Wagashi 8

Här ser ni min andra, likadana wagashi då vi fick tillverka två stycken: en att äta upp på plats och en att ta med oss hem :D

Wagashi 9

Vidare till nästa wagashi! En rund boll med bönpasta till höger, pressad mochi till vänster :)

Wagashi 10

Och här har ni slutresultatet - efter att man suttit med ätpinnar och varsamt plockat ihop den pressade mochin och försiktigt fäst denna runt bönpastan :D Lite finpressad, vitfärgad mochi på toppen och vips har man fått sig ett mysigt resultat av... någon helt annan blomma som jag ju inte kan namnet på ^^'

Wagashi 11

Detta fick vi alltså ta med oss hem och härnäst väntade en kopp te samt den wagashi som vi fick äta upp på plats!

Wagashi 12

Här sitter vi och rör ihop vårat eget gröna te som ska drickas till wagashin. Det här vet jag egentligen är en hel procedur som kräver både tid och ett noggrant utförande, men vi fick snabbkursen istället ^^
Hade jag däremot deltagit i teceremonin som också fanns att välja bland dagens aktiviteter, hade jag minsann fått sitta länge för att få teet såväl fixat som serverat!

Wagashi 13

Itadakimasu! Dags att äta :D

Wagashi 14

En genomskärning av wagashin för att visa hur den såg ut inuti :)

Riktigt gott var det, inte alls så sötsliskigt eller skum i smaken som jag hade förväntat mig! Teet däremot var ingen höjdare - den bitterheten är verkligen något man måste vänja sig vid ><

Men ja, detta var alltså vad jag fick göra under torsdagen och det var sjukt skoj att få pyssla med :D

Nu ska jag ta hand om tvätten innan jag drar på mig löparskorna! Vi hörs igen imorgon, för nu när jag har tid till övers att spendera på såväl äventyr som inlägg, så tänker jag se till att återgå till frekventare uppdateringar ^^

2013-12-22 15:10
Loading Google+ Comments ...