Skolan och "Tomas svarar" fortsätter

Dag 17,

Andra skolveckan är härmed påbörjad och det har varit en oerhört underhållande samt intressant måndag! I just skolan, inte utanför - där var den tvärtom ganska dryg :P För, det första som jag upptäcker på morgonen när jag ska hoppa upp på min cykel, är nämligen att den är låst... "Inte så konstigt", kan ni säkert tycka, eftersom man ju trots allt låser sin cykel innan man lämnar den någonstans. Och det stämmer mycket riktigt; jag låste min cykel i lördags innan jag tog mig hem igen efter att ha såväl köpt som provcyklat den. Dock vred jag bara om nyckeln till det kabellås som jag även inhandlade, men det inbyggda låset glömde jag helt bort - lämnade till och med nyckeln kvar och tänkte inte på detta förrän jag hade tagit mig hem, varpå jag ignorerade missen. Vad skulle väl det ändå kunna göra för skada?
Svar: om någon som promenerar förbi får för sig att låsa sagda lås och plocka med sig nyckeln...

Det behöver ju inte vara så att någon gjorde detta för att jävlas, utan kanske missade man mitt kabellås runt framhjulet där det låg nere mot backen och tyckte att "hjälp, den här är ju jättestöldvänlig just nu!". Men faktum kvarstod att jag i morse, på väg till skolan, inte kunde använda cykeln eftersom jag bara hade nyckel till ett av de två låsen. Fick istället lov att släpa med mig cykeln tillbaka till butiken när skoldagen väl var över, så kunde låset knipsas upp där. Om jag ska försöka se någonting positivt i hela denna kärva så var det väl i så fall att 1) nu när låset är borta kommer misstaget inte att kunna upprepas och 2) jag fick öva på min japanska när jag skulle förklara situationen för butiksägaren ^^

Men nu lämnar vi detta bakom oss! Dagens skola har som sagt varit himla underhållande och intressant, med klassföreståndare Nagashima från kl 9.00 - 12.30. Och han var oerhört bra och rolig att lyssna på idag! Som jag har beskrivit honom tidigare så har han ett utlärningssätt som får en att känna sig lite mer "vuxen" och mindre som en lågstadieelev, för det är verkligen inget daltande här - vilket också kan bidra till hur man känner sig lite förlorad i allt som sägs (se förra tisdagens inlägg). Men vad Nagashima gör som verkligen dels får en att förstå bättre vad det är som menas, dels underhåller väldigt mycket, är att flitigt använda sig av tavlan för att såväl skriva som rita upp exempel! Och han är duktig på att rita, det kan ni se här nedanför där jag har blivit porträtterad - med hästsvans som han var noggrann med att få med ;)

Nagashima ritar 1

Nagashima ritar 2

Två riktigt givande lektioner blev det alltså med honom, där jag förde många anteckningar och fick såväl prata inför klassen som läsa högt i grupp och även delta i diskussioner om vad som är rätt språkmässigt och vad som är fel.

That's it! Tänkte nu ta upp ett par extra frågor som jag har fått på mailen, eftersom jag ändå inte har något mer att säga om den här dagen och dessutom väldigt få tillhörande bilder (den röda förpackningen som ni kommer att få se är en te-sort som en av eleverna delade ut till samtliga!). Skicka gärna in fler av dessa så kan jag ta dem pö om pö de dagar som jag ändå har tid och plats för att ge svar på tal! :)

Tänkte på en annan sak, om man kommer till Japan, kan man ta med sig matvaror in i landet eller är det stenhårt nej till det som t.ex. USA? -Martin Telinius

Det beror på vad du vill föra med dig in. Typ kött, kyckling och fisk lär nog vara svårt, men lite torrvaror går förmodligen bra! Själv hade jag med mig ett gäng kryddor och det var inga problem alls :) Tror att det är säkrast att kolla upp med typ japanska ambassaden (förslagsvis) vad de säger är okej och inte. Müsli och sådant har jag svårt för att se något problem med men ta mig inte på ordet :P

Finns det bra med natur i anslutning till Kyoto, typ skogar och kanske vattenfall och floder? -Martin Telinius

Massor av fin natur här, ja! Några särskilda vattenfall eller floder har jag ingen större koll på, men floder finns det ju gott om här och just bergen och skogarna är riktigt magiska till och med på håll, så att ta sig upp/in i någonting sådant lär vara en fantastisk upplevelse :)

Ser på en del bilder att folk har ansiktsskydd, är luften så dålig? -Martin Telinius

Nejdå, japanerna är bara oerhört försiktiga av sig - många är rädda för att bli smittade av någonting. Handsprit kan man hitta typ överallt - finns till exempel på skolans toaletter, istället för tvål. Till och med när jag och Robert besökte stadshuset så stod där den stor pump med handsprit alldeles innanför de första dörrarna, med en skylt som bad besökare använda den.

Tack för frågorna! Och tack för mig för idag :D

PS. Nytt podcast-avsnitt ligger ute nu, som ni hittar här!

Dagens bild 1

Dagens bild 2

Dagens bild 3

Dagens bild 4

Dagens bild 5

Dagens bild 6

Loading Google+ Comments ...