Marknads- och shoppingdag!

Dag 2,

Puh en sådan dag detta har varit, väderprognosen till trots! Det blev nämligen aldrig något riktigt regnrusk idag, inte ens efter kl 12 som det först såg ut. Men så befann jag mig även inne på varuhusjätten Yodobashi i kanske 2 timmar och när jag väl kom ut därifrån, märktes det på gatorna att en del regndroppar hade fallit medan jag lallade runt där inne. Men de 5-6 timmar som jag spenderade utomhus var tack och lov väldigt torra!

TITEL En hyfsat lovande himmel, som aldrig riktigt öppnade upp sig!

Och som jag skrev sist av allt igår så var det ju Toji marknad som stod på schemat, tillsammans med uppgiften att hitta en cykel! Men faktum är att jag faktiskt kunde ta mig till marknaden en cykel! Jag fick nämligen ett meddelande, sent igår kväll, från Sho som sköter om det här huset, och han tipsade om ett ställe en bit härifrån där det gick att hyra cyklar – från bara ett par dagar upp till en månad! Och det hade jag inte lyckats hitta när jag försökte googla mig fram till just cykeluthyrning här i Kyoto. Så jag begav mig iväg dit det första jag gjorde och har nu helt enkelt hyrt en cykel, utrustad med såväl 3 växlar som en korg, vilket bara kostade typ 260kr för samtliga 4 veckor :D

TITEL Cykel på köpet! Eller åtminstone en hyrd cykel ^^

Så då kunde jag rulla iväg till marknaden på denna och det är verkligen skönt att kunna rulla istället för att behöva gå!

När jag sedan kom fram till Toji så visade sig området vara många, många gånger större än vad jag hade förväntat mig! Det var både chockerande och imponerande på samma gång, hela tempelområdet (ett stort tempelområde dessutom) var smockfyllt med folk och deras prylar! Allt från mat och råvaror till hemslöjd och kläder.

TITEL En liten, liten del av denna stora, stora marknad!

Totalt irrade jag runt här i drygt en timme och hade lätt kunnat stanna en timme till för att verkligen hinna med att se allting ordentligt, men så oroade jag mig ju också över väderprognosen och hade ändå även andra ärenden att få uträttade. Det här är i alla fall något som jag måste komma ihåg i framtiden, ifall jag befinner mig i Kyoto just den 21:a i månaden någon fler gång! Dessutom gav marknaden mig en möjlighet att få utöva japanska och jag stack till och med näsan i blöt en gång och hjälpte ett äldre amerikanskt par som försökte få svar på frågan vad detta var för någonting:

TITEL Okonomiyaki! En sjukt bra sådan, orkade inte ens äta hela men _ville_ verkligen XD

Okonomiyaki brukar kallas för japans eget svar på pizza. Det är väl egentligen en sisådär jämförelse, eftersom denna steks istället för att bakas och heller inte görs med någon riktig deg. Det skulle väl i så fall vara om man sa en pannkakspizza, kanske! Det är i varje fall en smet som även innehåller vitkål och den vitkålen utgör liksom basen och stommen för maträtten, som utöver detta även kan innehålla lite allt möjligt från purjolök till grönsaker och brukar ha räkor och/eller fläsk på sig. Och detta steker man alltså upp som en tjock pannkaka, samt slänger på en slags sojasås och majonäs, toppat med tunna spån av torkad fisk. Den breda variationen i ingredienser kommer av namnet ”okonomi”; som betyder typ ”det man föredrar” och ”yaki” som är att grilla/steka.

Det amerikanska paret var väldigt glada över min förklaring och beställde en egen okonomiyaki efter att ha sett min egen ^^

Det blev även en del språkat hos ett par andra stånd, bland annat där jag plockade upp några souvenirer till vänner å familjen! Men presenter kan jag ju förstås inte prata så mycket om öppet ;D

Många fler bilder från området följer längst ner i inlägget! Nu vidare till Yodobashi!

TITEL Även växter såldes det mycket av på marknaden!

Och här på Yodobashi, jättevaruhuset, hade jag främst för avsikt att köpa ett par nyttoprylar som jag kände ett behov av: en liten sopkorg till rummet, linsvätska som jag glömt packa ned, en förvaringsburk till kaffet som jag tog med mig, m.m. Meeen det är klart att jag även passade på att shoppa lite ;) Precis som att jag passade på att vila benen, med en fika inne på mitt gamla favoritcafé här i byggnaden: Dèlifrance! :D

TITEL En go'macka och mjölkté!

Och det var verkligen enormt rogivande att få kunna ta det så här pass lugnt ett tag. Jag satt här ungefär en halvtimme och läste Flying Witch medan jag fikade en ordentlig skink- och kycklingmacka ^^ Inne på Yodobashi gick tiden väldigt snabbt, sådär som den tenderar att göra, när jag sprang mellan våningarna och tittade på allt möjligt utöver det jag verkligen behövde eller bara kände för att köpa, men ändå inte gav vika för! De bästa fynden gjorde jag inne på 100 Yen-shoppen där allting mycket riktigt kostar 100 Yen (det vill säga typ 8-9kr). Praktiska grejer för 500 Yen blev det!

Men jag shoppade ju som sagt också och för mig är definitionen av ”shopping” att man spenderar pengar på roligheter, inte bara praktiska grejer ;)

TITEL Dagens nöjesskörd i prylväg!

Just det, jag utökar som synes min Yotsubato-samling med 2 böcker! Hoppas även kunna finna #14 i en annan Book-Off, för det var den butikskedjan som jag besökte för att få tag på dessa (på väg till Yodobashi) :) Det ska även bli mer av Flying Witch, men tyvärr hade man inga böcker inne i just denna butik. Men det finns mååånga fler utspridda i den här stan 8)

Den där bruna lilla kartonggubben till vänster känner någon av er kanske igen från förra året? Jag har tyvärr tappat den, utan att ens minnas att jag faktiskt köpte en förra året – förrän nu när jag såg denna hänga inne på Yodobashi! Så då såg jag snabbt till att ersätta förlusten :P Högst upp ligger ett litet paraply som jag köpte på marknaden för 30kr (!) och under den ett mysigt litet pussel med motiv från Ghibli-filmen When Marnie Was There, som blir det... ehm, kanske fjärde eller femte Ghibli-pusslet jag köpt? Nånting sånt, jag måste verkligen ta itu med att lägga de här minipusslen och rama in samt hänga upp någonstans där hemma! XD
Under pusslet ligger ytterligare en nyckelringsprydnad. Ett monster från Monster Hunter. För att jag inte kunde lämna Yodobashi utan att köpa någonting MH-relaterat ;P

Totalt spenderades en hel tusenlapp idag, men då består ju även en fjärdedel av den summan av cykelhyran, medan det blev presenter för ytterligare en fjärdedel (mer än så, faktiskt) 8) Samt att jag som sagt faktiskt har köpt ett gäng nyttoprylar idag! Och mat, inte bara det som jag åt på marknaden samt fiket, utan även ett par enstaka småsaker som jag ville komplettera med efter gårdagens snabbt-ut-i-regnet ärende för att ens ha någon mat i kylen.

TITEL Tack och lov för cykelkorg alltså! XD

Jag låter en komisk bild av en – här i gästhuset – på tok för lågt uppsatt spegel få avsluta dagens blogginlägg, åtminstone just den här ”skriva resdagbok”-delen men här nedan finner ni som sagt ännu fler bilder från bland annat marknaden i Toji! Nu ska jag börja tänka på refrängen här och försöka sova snart, fick faktiskt riktigt bra med sömn natten till idag och låg bara vaken en timme där vid 2-3 snåret när kroppen började gå efter en helt annan tidszon och såldes undrade varför den låg i sängen :P

Imorgon bestämmer vädret vad som händer: hajk med Manabu och Aaron eller bara någon slags vardagsutflykt! ^^

2016-09-21 22:40

TITEL Det märktes verkligen på floden Kawabata hur mycket det hade regnat igår och i förrgår!

TITEL En mycket händig herre som skapar en slags djurdockor med trä och tyg :)

TITEL Växter såldes det som sagt också en hel del av!

TITEL Allmän marknadsbild!

TITEL Allmän marknadsbild!

TITEL Dessa fick mig att tänka på majblommor :)

TITEL Det är faktiskt småfiskar i dessa upphängda skålar!

TITEL Allmän marknadsbild!

TITEL Allmän marknadsbild!

TITEL Köpte körsbärstomater och smaskade på! :D

TITEL Allmän marknadsbild!

TITEL Söta små husdioraman av olika slag ^^

TITEL Bild tagen från utsidan av tempelområdet

TITEL Det säljs så många olika pastbollar med leksaker i att jag till och med hittade en uppsättning figurer av Rödluvan-sitter-i-skiten XD

Loading Google+ Comments ...